İMPLANT TEDAVİSİ !

İMPLANT NEDİR ?

Görevini yerine getiremeyen, ya da eksik dişler yerine, bu dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmek üzere, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne İmplant denir. İmplantların genel olarak ana maddesi titanyumdur. İmplant, estetik anlamda herhangi bir sorun teşkil etmez. İmplantat, implante, vida diş, çakma diş ve vidalı diş isimleriyle de bilinir.

İMPLANT UZUN ÖMÜRLÜ MÜDÜR ?

İmplant tedavisi oldukça güvenlidir. Ancak bu güvenlik, tedaviyi gerçekleştirecek hekimin uzmanlığıyla yakından ilgilidir. Yetkin bir diş hekimi tarafından yapılan doğru uygulamalarla implantın sağlıklı kullanımı çok uzun yıllar devam eder. İmplant üretimi gerçekleştiren bir çok marka da bunun teminatını vermektedir. 40, 50 senedir kullanılan, günümüzde de güvenilirliğini ispat etmiş bir yöntem olarak implant, her gün yepyeni markalar adı altında üretilerek kalıcılığını ortaya koymuştur.

İMPLANTIN HER TÜRLÜ DİŞ KAYBINDA KULLANILMASI MÜMKÜN MÜDÜR ?

İmplantın uygulanması için önemli olan nokta, çene kemiği yapısının yeterli olmasıdır. Eğer kemik yeterli güçte ise bir veya bir çok diş için implant tedavisi uygulanabilmektedir. Bunun dışında implant yapılacak hastada tedaviyi engelleyecek bir problem yoksa, her türlü diş eksikliğinde implant uygulması yapılabilir.

İMPLANTIN HER HASTAYA UYGULANABİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR ?

İmplant tedavisinde önemli taşıyan nokta, uygulama yapılacak hastanın çene kemiğinin uygun olmasıdır. Hastanın kemik yapısı, implantı taşıyabilecek genişlik ve yüksekliğe sahipse herhangi bir sorun söz konusu değildir. Eğer hastada kemik eksikliği mevcutsa, kemik ekleme ve yumuşak doku greftleme uygulmalarıyla hasta implant tedavisine hazır hale getirilir. Genç hastalar konusundaysa, eğer kişi ergenlik dönemini tamamlamışsa ve tedaviye sorun teşkil edebilecek herhangi bir sağlık problemi yaşamıyorsa,implant uygulaması güvenle yapılabilir. Bu çerçevede bakıldığında implant tedavisi için bir yaş sınırı yoktur.

İMPLANT OPERASYONU ACILI BİR OPERASYON MUDUR ?

İmplant uygulaması öncesinde, hastaya anestezi yapılır. Eğer bu anestezi uygun koşullarda yapıldıysa, operasyon sırasında herhangi bir acı hissi mümkün değildir. Lokal anestezi yapılmasının yanında diş çekimi gibi basit bir uygulamadır. Hasta, anestezi etkisini kaybettiğinde, diş çekimi akabinde hissedilen acıya yakın bir ağrı hissedebilir. Çoğu durumda gerek duyulmamasına karşın yine de kişi, basit bir ağrı kesiciyle rahatlayabilir. İmplant uygulaması, hastanın kendi dişleri gibi hissedebileceği, yabancılık duymayacağı bir uygulamadır. Eğer tersi bir durum söz konusuysa hiç vakit kaybetmeden doktora baş vurmak gerekmektedir.

İMPLANT UYGULAMASININ HEMEN ARDINDAN PROTEZ TAKILABİLİR Mİ ?

Henüz böyle bir durumun gerçekleşmemesine rağmen günümüzde diş hekimleri tarafından en çok tartışılan konuların başında, bu gelmektedir. Osteointegration adı verilen ve kemikle implantın kaynaşması anlamına gelen durum gerçekleşmedikçe, hastaya protez takılması uygun değildir. Bu süreç üç ila altı ay sürmektedir. Bu süre zarfında implantın yükü asgari düzeye iner. Hastanın diş eksikliği sorunu yaşamaması için, hekim tarafından geçici diş yapılması mümkündür.

İMPLANT TEDAVİSİNİN SÜRESİ NE KADARDIR ?

İmplant tedavisinin süresi hastanın kemik yapısına ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Ayrıca yapılacak implant adedi de bu süreyi etkilemektedir. Genelde uygulamayı takip eden ikinci ayda dişler yerleştirilir ve böylece tedavi tamamlanmış olur.