20 YAŞ DİŞİ GÖMÜK TEDAVİSİ !
20 YAŞ DİŞLERİNİN ÖNEMİ
Gömük 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni bu dişe ihtiyaç kalmaması ve çenelerimizin gittikçe küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi sürememektedir. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmaması nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler. Önemli olan 20 yaş dişlerinin gelişiminin devamlı kontrol edilmesidir.Tam gömülü 20 yaş dişleri
Tam gömülü 20 yaş dişleri, sadece röntgen filmleri ile görülebilir. -öntgen ile takip edilmeleri gerekir. Öndeki dişin köklerine dahi baskı yapabileceklerinden, periyodik olarak takip edilmeleri gerekmektedir.
Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri
En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası ( kapşon ) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Zor temizlendiği için çürük için uygun ortam oluştururlar, komşu dişleri de çürütebilirler.
Gömük 20 yaş dişi iltihabının tedavisi
Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın kronikleştirilmesi gerekir. ( Burada bulunan iltihap , antibiyotik kullanımı ile sadece kronikleşmektedir. Tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. ) Daha sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir. Gömük 20 yaş dişlerini, üst çenede erken süt dişi çekiminden veya yer darlığından gömük kalmış köpek dişleri izler. Bunlar genelde tam gömüktür ve operasyonla çıkarılmaları gerekmektedir. Gömük köpek dişi ve 20 yaş dişi operasyonlarından sonra yüzde görülen şişlik ve ağrı normaldir. Oluşan şişlik, ağrı kesici ve antibiyotiklerle baskılanabilmektedir. Operasyondan hemen sonra bölgeye buz uygulanması şişliğin azalmasına neden olacaktır. Dikişler ortalama 1 hafta sonra alınmaktadır. Hasta dikişler alınana kadar yumuşak besinlerle beslenmeli, dişlerini yumuşak bir şekilde fırçalamalı, sigara ve alkol kullanmamalı, ağız gargaralarınızı ihmal etmemelidir.